Ses geçirmez oda yapmak için, profesyonel şirketlerden yardım alınabileceği gibi, düşük maliyetli malzemeler kullanılarak profesyonel işler de çıkarılabilmektedir. Ses geçirmez oda, dış ortamlara göre oldukça izole bir alan yarattığı için, stüdyo ya da sinema odası gibi alanların elde edilmesi için kullanılabilmektedir.
Kolay ve Neredeyse Ücretsiz Yöntemler
Kolay bir şekilde ses geçirmez oda yapılabilmesi için, neredeyse hiç para harcamadan evde olan malzemeler kullanılabilmektedir. Bunun için şu yöntemler izlenebilir:
- Akustik Perde ve Kalın Battaniye Kullanılması: Duvara kalın battaniyelerin hiç boşluk kalmayacak şekilde monte edilmesi, sesin tutulması için etkili yöntemlerden biridir. Bu uygulamanın bira daha maliyetli şekli ise, akustik perdelerin satın alınmasıyla yapılabilmektedir. Ses geçirmeme özelliği bulunan akustik perdeler, daha yüksek bir koruma sağlar. Duvarda yalıtım olduğu durumlarda, uygulanan yöntem daha etkili olmaktadır.
- Kitaplık Kullanımı: Etkili ses yalıtım yöntemlerinden biri olan kitaplık kullanımı, seslerin yayılmasını engelleyen yöntemlerden biridir. Duvar boyunca yerleştirilen kitaplık ve içine boşluk olmayacak şekilde yerleştirilen kitaplar, ses dalgalarının emilmesini sağlamaktadır.
- Hareketli Nesnelerin Sabitlenmesi: Sallanan nesneler, titreşim yaydıkları için sesin daha net ve hızlı bir şekilde iletilmesine olanak vermektedir. Özellikle hoparlör gibi ses kaynaklarının sabitlenmesi, sesin uğultuya neden olmasını da engellemektedir.
- Kapı Süpürgeliği Kullanmak: Temel olarak sesin geçebileceği her alanı kapatma mantığına dayanarak kullanılan kapı süpürgeliği hem ısı hem de ses yalıtımının yapılmasını sağlamaktadır.
- Akustik Sünger Panel Kullanımı: 5 cm derinliğe sahip olan akustik sünger paneller, ses yalıtımı için kullanılan en ucuz ve kolay yöntemlerden biridir. Hazır şekilde satılan paneller, özel olarak geliştirilmiş olan sıvı bazlı yapıştırıcılar kullanılarak monte edilebilmektedir. Kendinden yapışkanlı olan paneller, arkasında bulunan bant kullanılarak yapıştırılır.
Yalıtımlı Zemin ve Tavan Yapımı
Yalıtımlı zemin ve duvar, ses geçirmeyen bir oda elde edilmesi için yapılması gereken işlemlerden biridir. Sadece duvarların yalıtım malzemeleri kullanılarak kaplanması, zemin ve tavandan gerçekleşen ses kayıplarının önüne geçmemektedir. Ses geçirmez oda yapımında, zemini tamamen kaplayan ses geçirmez paspaslar kullanılabilmektedir. Ağır beton tavanların izole edilmesi için ek alçıpan ve yalıtım macunu kullanılması yüksek performans sağlamamaktadır. Bu uygulamanın yerine, arasında hava boşluğu olan bir alçıpan katmanının tavana monte edilmesi daha etkili olmaktadır.
Derzlerin Doldurulması
Derz gibi küçük boşlukların doldurulması, odanın tamamen sessiz bir yapıya sahip olması üzerinde etkili olmaktadır. Küçük gibi görünen boşluklar da ses iletimi yapılmasına neden olmaktadır. Odalarda bulunan derz araları ve küçük boşluklar, plastik ve su geçirmez silikon malzemeler kullanılarak doldurulabilmektedir.
Bu işlem için temizlenmesi daha kolay olan silikonların tercih edilmesi daha pratik bir kullanım olanağı vermektedir. Silikonun duvar ve dekorasyon rengine uyması için, boyanabilen silikon malzemelerinin seçilmesi daha uyumlu bir görüntü oluşmasını sağlamaktadır. Normal silikonların kullanımı, yalıtım silikonlarına göre daha kolay olduğu için özellikle bu uygulamayı daha önceden yapmamış amatör kişiler tarafından tercih edilebilmektedir.
Yalıtım Malzemelerinin Kullanılması
Yalıtım malzemeleri kullanılarak uygulama yapılması, sesin daha etkili bir şekilde saklanmasına olanak vermektedir. Ses geçirmez oda tasarımlarında, yalıtım sünger ve panelleri tercih edilmektedir. Ancak sonradan yapılan yalıtım uygulamaları, sessiz oda yapılmak için tercih edilen alanın genişliğini azaltmaktadır. Her yalıtım malzemesi için 14 cm kadar alanın feda edilmesi, 4 duvar, zemin ve tavan kısımlarından daralma yaşanacağı anlamına gelmektedir. Malzeme kalınlığı arttıkça, sesin yayılma oranı da azalmaktadır. Yüksek frekanslı seslerin kullanılacağı alanlarda, daha büyük gövdeli yalıtım malzemeleri tercih edilmektedir.